1106,8 km a 15. místo ze 72 škol je velkým úspěchem

Publikováno: 26. 5. 2021
Jistě mnozí z nás zaznamenali, že se v poslední době na ulicích a pěšinkách mezi poli vyrojilo mnoho běžců, kteří si i přes nepřízeň počasí nazuli tu správnou obuv, oblékli se do běžeckého a vzali s sebou dítě školou povinné. Není divu, neboť historicky první ročník Školní výzvy Běhu pro Paměť národa mobilizoval kromě pravidelných účastníků i učitele a žáky základních či středních škol. 
1106,8 km a 15. místo ze 72 škol je velkým úspěchem
I to byl důvod, proč jsme se rozhodli, že v rámci tělesné výchovy na naší škole ZŠ Albrechtická zařadíme běh na 1 km, a že tak přispějeme k dobré věci, respektive jsme pomohli získat za každý uběhnutý kilometr 1,- Kč. Je to symbolický dar, který bude věnován na rozšíření sbírky Paměť národa, která zachycuje životní příběhy pamětníků 20. století pro další generace. Sbírka je budovaná společně s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Rádi bychom proto touto cestou poděkovali všem třídám, které se do této akce zapojily a všem učitelům, kteří tuto akci podpořili.
 
Společně jsme s kolegy a spolužáky z ostatních škol z celé České republiky naběhali neuvěřitelných 46 435 km. 
K tomuto číslu přímo naše škola přispěla 1106.8  km a z celkem 72 škol jsme se umístili na fantastickém 15. místě! 
 
Organizátor akce "behpropametnaroda.cz" je vděčný za množství energie a vytrvalosti, které jsme věnovali pro to, aby práce Paměti národa dále pokračovala. Společně základní školy přispěli 46 435 Kč, a to díky partnerům akce Hezkey a Patentový institut.  Váží si toho i samotní pamětníci. Jeden z nich, František Weindl, všem účastníkům osobně napsal poděkování. Odkaz na jeho příběh naleznete zde. Jeho slova naleznete níže.
 
Milí mladí přátelé! 

Vítejte v cíli Běhu pro Paměť národa. Organizátoři hlásí, že už nyní jste vy a vaši učitelé naběhali 46.435 km. To je výborná zpráva, a to jak v praktickém, tak symbolickém významu. Nejen že tím přispíváte k tvorbě nových záznamů vzpomínek pamětníků – vzpomínek, které mimo jiné spoluutváří váš současný život. Pomáháte tím i sami sobě. Protože – jak se říká: ve zdravém těle zdravý duch. 

Já jsem nikdy velký běžec nebyl, ale sportoval jsem od malička, jak v Sokole, jehož jsem byl členem od roku 1929, od svých šesti let, tak i sám. Cvičil jsem gymnastiku, v zimě jsem u nás na Šumavě rád lyžoval. Jsem si zcela jist, že mi má sportovní kondice pomohla přežít můj nedobrovolný pobyt v jáchymovských lágrech při těžbě uranu. Přeji Vám, abyste nemuseli tuto zkušenost nikdy prožít. Ale taky bych si přál, abyste ve svém životě učinili maximum pro to, aby už nikdy nikdo nemusel být vězněn pro své politické přesvědčení a názor.

František Wiendl

Čestný předseda Konfederace politických vězňů